Jaką krawędź blatu wybrać?
Nieodłącznym elementem wyposażenia kuchni jest blat umieszczony zwykle na szafkach stojących albo częściowo wsparty na nogach lub fragmencie ściany. Staje się on przestrzenią roboczą i powierzchnią, na której przygotowuje się potrawy, odstawia naczynia i umieszcza produkty żywnościowe potrzebne podczas gotowania. Wykonuje się je z różnych materiałów, jednak szczególną popularnością cieszą się blaty kuchenne drewniane, które poza funkcjonalnością i trwałością zapewniają także możliwość wyboru wielu rodzajów wykończeń. Przekonajmy się, jakie są główne zalety blatów z drewna oraz sprawdźmy, na jakie krawędzie można się w ich przypadku zdecydować.
Dlaczego warto się zdecydować na blat drewniany?
Blaty drewniane pozwalają na wyeksponowanie naturalnego piękna drewna, zwłaszcza gdy użyje się szlachetnego gatunku, takiego jak np. dąb. Plusem jest także możliwość wykończenia go przez olejowanie, co umożliwia zachowanie faktury drewna, które jest zabezpieczone przed zabrudzeniami, a jednocześnie staje się przyjemne w dotyku. Użyteczność, atrakcyjność wizualna i trwałość blatu wykonanego z drewna może być jednak większa za sprawą odpowiednio ukształtowanych krawędzi.
Znaczenie wykończenia krawędzi i ich rodzaje
Rant zakończony kątem prostym byłby niezbyt wygodny z uwagi na to, że użytkownik mógłby się o niego uderzać, a w kontakcie z twardymi przedmiotami szybko uległby on zniszczeniu. Ucierpiałaby na tym również estetyka blatu. Żeby tego uniknąć, stosuje się zwykle inne sposoby wykończenia krawędzi – najczęściej są one po prostu zaokrąglane. Jeśli promień jest niewielki, efekt będzie mniej widoczny i słabiej odczuwalny. Zaokrąglenie krawędzi sprawdzi się niezależnie od tego, jak będzie urządzona kuchnia. Innym rozwiązaniem jest sfazowanie krawędzi, a więc załamanie jej pod kątem 45°. Również w tym przypadku skośna powierzchnia może być szersza lub węższa. Jeżeli meble kuchenne mają być tradycyjne lub utrzymane w stylu rustykalnym stosuje się bardziej urozmaicone wykończenia np. wklęsłe albo będące połączeniem sfazowania i zaokrąglenia w rozmaitych kombinacjach.