Jak często należy olejować drewniany blat kuchenny?

Drewniane elementy w kuchni są wyjątkowo piękne. Żywe kolory, jedyna w swoim rodzaju faktura i niepowtarzalne, stworzone przez naturę wzory nadają wnętrzu niezwykle przytlinego, ciepłego charakteru. Możliwości wykorzystania tego surowca są praktycznie nieograniczone: w kuchni są to przede wszystkim szafki, krzesła i stoły, a także blat, na którym przygotowywane są posiłki. Niestety, kuchenny blat ma kontakt z wilgocią, wysoką temperaturą oraz substancjami, które mogą mieć zły wpływ na drewno. Aby zapobiec jego zniszczeniu, warto zabezpieczyć blat przed podobnymi zagrożeniami. Najskuteczniejszym sposobem jest jego regliarne olejowanie.

W jaki sposób olejować blaty kuchenne?

Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego oleju. Najlepszy wpływ na blaty kuchenne ma olej lniany, zwłaszcza przetworzony specjalnie do konserwacji drewna. Jeśli nie ma możliwości jego wykorzystania, warto zdecydować się na mieszankę zawierającą jak najwięcej tego składnika. Olej lniany skutecznie zabezpiecza drewno przed kurzem, wilgocią i wysoką temperaturą. Aby jednak działał właściwie, musi pokrywać blat szczelną, równomierną powłoką. Do osiągnięcia tego efektu konieczne jest wyrównanie jego powierzchni poprzez szlifowanie. W tym celu wykorzystać należy papier ścierny z ewentualnym wsparciem szlifierki oscylacyjnej. 

Przed samym olejowaniem warto zabezpieczyć te okolice blatu, którym kontakt z płynem może zaszkodzić. Jego powierzchnię należy również wyczyścić ze wszystkich maleńkich drobinek drewna. Gdy będzie już suchy, czas pokryć go cienką warstwą oleju przy pomocy szerokiego, płaskiego pędzla. Potem trzeba odczekać około pół godziny aż płyn wsiąknie drewno, wytrzeć nadmiar oleju miękką szmatką i powtórzyć cały proces. Należy wykonywać go do momentu, w którym drewno przestanie pochłaniać wodę. Najczęściej wystarczą dwie lub trzy warstwy oleju. Aby powierzchnia zachowała swój naturalny blask, warto później ją jeszcze odpowiednio wypolerować.

Po czym poznać, że czas na olejowanie blatu?

To samo zjawisko, które informuje o skuteczności olejowania, stanowi wskazówkę, że najwyższy czas je powtórzyć. Jeśli woda ponownie zacznie wsiąkać w blat, oznacza to, że nie jest on już odpowiednio chroniony. Zazwyczaj ma to miejsce po około trzech, sześciu miesiącach. Jeśli na powierzchni drewna nie pojawiły się żadne nowe rysy lub nierówności, prawdopodobnie nie trzeba jej ponownie szlifować. Mimo wszystko można to zrobić, na wszelki wypadek, aby mieć pewność, że olejowanie będzie skuteczne.

Blat kuchenny