3 cechy dobrego blatu kuchennego

Blat kuchenny powinien być zarówno funkcjonalny, jak i estetyczny, jego wygląd przesądza bowiem o wyglądzie całego pomieszczenia kuchennego. Dlatego doskonałym rozwiązaniem są blaty drewniane, odporne na ścieranie, uszkodzenia, wilgoć, parę wodną i wysoką temperaturę. Są zarazem niezwykle eleganckie. Uczynią z kuchni przytulne, ciepłe pomieszczenie. A jakie pozostałe cechy sprawiają, że drewniane blaty kuchenne są tak pożądane? Sprawdź sam!

Drewniane blaty kuchenne są wytrzymałe

Ważną cechą drewnianych blatów kuchennych jest ich bardzo duża wytrzymałość. Na rynku dostępne są dwa rodzaje tego typu wyposażenia kuchennego: blaty klejone oraz lite. Blaty klejone to blaty, wykonane z małych, sklejonych w jedną całość, starannie wyselekcjonowanych kawałków drewna. Dzięki temu blat nie jest podatny na odkształcenia, powstające na skutek działania wilgoci. Lite blaty z kolei podkreślają naturalne usłojenie drewna oraz jego drobne niedoskonałości materiału, dlatego doskonale nadają się one do typowo wiejskich, rustykalnych wnętrz.

Dobry blat kuchenny wyprodukowany jest z drewna najwyższej jakości

W naszej ofercie posiadamy przede wszystkim blaty z solidnego, a zarazem niezwykle estetycznego dębu, jednak na życzenie klienta wykonamy blat także z jesionu lub buku. Ciekawym rozwiązaniem będzie również blat kuchenny z drzewa egzotycznego, na przykład:

  • iroko,
  • teaku,
  • merbau.

Drewno takie charakteryzuje się niezwykłą barwą oraz oryginalnym, niespotykanym usłojeniem. Decydując się na blat z drewna egzotycznego, warto wykonać z tego samego surowca także pozostałe elementy wyposażenia kuchennego lub niewielkie detale na przykład przy szafkach po to, aby powstała spójna wizualnie całość.

Dobry blat kuchenny jest odpowiednio zabezpieczony

Dobry blat kuchenny powinien być także odpowiednio zabezpieczony, poprzez lakierowanie lub olejowanie. Lakierowanie zapewnia odporność na ścieranie, wilgoć i wysoką temperaturę. Tego typu blat nie będzie wymagać konserwowania. Z kolei olejowanie sprawia, że drewno zachowuje swój naturalny kolor oraz charakter, a jego słoje są odpowiednio wyeksponowane. Zapieczenie blatu olejem również uodporni go na działanie wysokich temperatur, powstawanie plam oraz na działanie wilgoci.

3 cechy dobrego blatu kuchennego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *